Blog

Wanneer loop je een PR?

Elke week zie ik het weer voorbij komen. “Vandaag een dik PR op de 10km gelopen”, “Mijn PR op de halve marathon met meer dan drie minuten aangescherpt”. Maar is je gelopen “PR” ook echt wel een PR? En wanneer loop je een PR?

Blog 3

Is je gelopen PR ook echt wel een PR?

Helaas meestal is je net gelopen persoonlijke record lang geen persoonlijke record. Als je goed op je GPS horloge kijkt kan je dit meestal zelf ook al bedenken. Je klokt minder meters dan dat de afstand hoort te zijn. Dit komt vaak omdat een parcours niet gecertificeerd is en omdat parcoursen vaak gemeten zijn via afstandmeten. Bij afstandmeten kan je er nooit van uit gaan dat het parcours klopt. Dit onder andere omdat je bij het opmeten vaak het midden van de bocht pakt en niet de ideale looplijn. Omdat deze bocht daardoor een grotere radius heeft wordt de bocht automatisch langer dan de ideale afstand. Dit kan al een paar meter per bocht zijn. Hierdoor kan je aan het eind van een 10km al snel 100 meter afsnijden. Daarnaast worden parcoursen vaak onjuist uitgezet.

Voorbeeld: Een 10km wordt als een 9,7km uitgezet. Dit scheelt al 300 meter met de werkelijkheid. Een snelle loper loopt hierdoor al snel 1 minuut sneller dan normaal. Als je wat minder snel gaat dan kan je hier nog meer tijdvoordeel van hebben.

Kan je dit dan alsnog als een persoonlijke record rekenen?

Als jij als hardloper jezelf voor de gek wil houden kan je dit natuurlijk doen. Maar als je dan op een kloppend parcours een echt PR loopt ben je wellicht teleurgesteld…

In 2019 heb ik zelf op lokale wedstrijden sneller dan mijn officiële persoonlijke records gelopen. Toch reken ik dit zelf niet als een persoonlijk record.

Wanneer loop je wel een persoonlijke record?

Hiervoor moet een organisatie een certificaat aanvragen bij de atletiek unie. Voor een vergoeding komt de atletiek unie dan het parcours opmeten.

Voor het opmeten van het parcours heb je binnen de nabijheid van start/finish van 2 kilometer een ijkbasis nodig. Deze wordt bij voorkeur door een landmeetkundige afdeling zoals het kadaster uitgezet. Ook voor het geval van een record erkenning dient de start/finish niet op hetzelfde punt te liggen. En het verval (hoogte verschil) mag niet meer dan 1m per km bedragen en n de afstand in rechte lijn tussen start en finish mag niet meer dan 50% van de te lopen afstand bedragen.

Een parcours certificaat blijft 5 jaar geldig. En als er een nationaal record wordt gelopen door een senior dient er een parcoursmeter tijdens de wedstrijd aanwezig te zijn om het parcours te kunnen valideren. Ook worden er 5 kilometer punten uitgezet zodat het mogelijke is om in de wedstrijd records op andere afstanden te lopen. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een halve marathon je PR op de 5/10/15/20 en 21,1km verbeteren!

Kan hierdoor een parcours niet tekort zijn?

Nee een parcours kan in principe op menselijke fouten na nooit tekort zijn. Wel mag een parcours langer zijn. Dit is maximaal 1 promille. Een 5km kan 5 meter langer zijn, een 10km kan 10 meter langer zijn enz. enz.

Wil je meer weten over een gecertificeerd parcours dan kan je op deze link klikken en dan zie je alles wat je hierover wil weten.

Welke parcoursen in Friesland voldoen aan een certificaat?

In Friesland voldoen slecht 2 parcoursen een een certificaat.
Dit betreft:

Sneek-Bolsward-Sneek 20km

Ronde van Oranjewoud 10km, 16,1km en 25km

Veneboerloop Drachten 10km.

Alle andere wedstrijden in Friesland voldoen niet een een certificaat dus hier zou je in principe dan ook nooit een PR op kunnen lopen. Wil je weten welke parcoursen in Nederland wel allemaal voldoen? Klik dan hier.


Hopelijk heb ik jou als lezer hiermee kunnen informeren over het lopen van persoonlijke records. Doe je voordeel met deze informatie en loop een echte persoonlijk record op een gecertificeerd parcours. Hier doe je jezelf veel plezier mee en haal je meer voldoening uit het hardlopen zonder jezelf voor de gek te houden. Het zou mooi zijn dat meer wedstrijden kiezen voor een gecertificeerd parcours zodat deelnemers ook een echte persoonlijke record kan lopen! Ik gun het iedere atleet om een echt persoonlijke record te lopen zoals ik zelf ook graag mijn persoonlijke records verbeter!

Verslag Egmond halve marathon.

Gisteren heb ik voor de 4de keer mee gedaan aan de Egmond halve marathon. En dit keer werden alle atleten getrakteerd op een windkracht 6/7 tegen op het strand. Wat heb ik van deze wedstrijd enorm genoten. Daar heeft mijn tegenvallende eindpositie (68ste plek) en eindtijd 1:18:59 verder geen invloed op.

Blog 2

In de dagen ervoor wist ik nog niet zeker of ik wel zou starten tijden de Egmond halve marathon. Vorige week had ik mijn enkel behoorlijk hard tegen een metalen kar aan gestoten.  Hier heb ik behoorlijk last van gekregen. In de afgelopen week heb ik daarom ook bijna helemaal niks gedaan en heel veel rust gehad. Ook ben ik in de afgelopen 3 maanden ook behoorlijk aangekomen en daardoor sta ik eigenlijk veel te zwaar aan de start wat natuurlijk ook niet mee gaat helpen aan een geweldig resultaat. Buiten dat om gaan de trainingen de laatste weken op afgelopen week na wel na behoren. Zaterdag avond heb ik de keuze gemaakt om toch maar aan de start te verschijnen.

Gelukkig heb ik deze keuze voor mijzelf gemaakt. Wat een genot om tijdens deze omstandig heden te morgen lopen.

Bij de start ging iedereen er zeer stevig vandoor om zo snel mogelijk bij het strand te zijn. Eenmaal op het strand aangekomen moest ik zo een 200 tot 300 meter behoorlijk sprinten om nog aansluiting bij de kopgroep te krijgen. Normaal gesproken loop ik in een wedstrijd als Egmond natuurlijk niet in de kopgroep maar met deze omstandigheden is alles anders. Je moet bij de kopgroep zitten om daar gezellig met zijn alle 7 kilometer te dribbelen. Het tempo valt voor een getrainde recreant prima bij te houden. In de kopgroep was het wel behoorlijk onrustig.

Ik had deze editie ook voor geen goud willen missen.

Schoppen en duwen om je plek te behouden. Een paar keer net een voet tegen mijn enkel aan waar ik al last van heb. Ik merk binnen 3/4 kilometer dat het toch alweer behoorlijk gevoelig wordt. Ondertussen probeer ik een beetje uit het gedrang te blijven en wissel ik regelmatig van positie in de groep. Ik heb zelf even op kop mogen lopen en daarna heb ik mij weer snel terug laten zakken opzoek naar een plek uit de wind. Na 7 kilometer ga je het strand af. En ik merkte dat ik heuvel op meer last kreeg. Hierdoor werd ik gedwongen om mij tempo daar wat te laten zakken. Tot het 14 kilometer punt viel het tempo mij nog niet tegen maar daarna heb ik toch nog behoorlijk moeten inleveren.  In de laatste 7 kilometer die voornamelijk wind mee waren heb ik denk ik toch minimaal 2 minuten laten liggen. Hierdoor heb ik behoorlijk wat posities laten liggen. Natuurlijk kan ik hierdoor mij afvragen of het verstandig is geweest om te starten. Maar aan de andere kant. Ik had deze editie ook voor geen goud willen missen.

Gelukkig kon ik vanochtend vroeg direct terecht bij Fysio058 en ben hier direct geholpen aan mijn blessure. Dat is nou een supersnelle hulp!

 

Weg met 2019.

Als ik 2019 op sportief gebied moet omschrijven ben ik snel klaar
één woord drie letters.

www.jolandasiemonsmafotografie.nl

Maar dit is wel heel erg kort door de bocht. Het begin van 2019 ging zeer veel belovend. Helaas ben ik een paar dagen voor het NK cross ziek geworden en had hier dan ook niet moeten starten. Hier heb ik tijdens de Venloop van 2019 ook zeker last van gehad en kwam ik slecht net onder de 1:14 uit. Daarna in april een top maand met 3x in de 32 op de 10km. Met als hoogtepunt een 32:08 in Dokkum. Helaas kan ik dit niet als een PR rekenen aangezien het parcours niet gecertificeerd is. Zo heb ik een het afgelopen jaar toch een aantal keren sneller dan verschillende persoonlijke records gelopen. Alleen elke keer op niet gecertificeerde parcoursen. Dus ik reken het zelf natuurlijk niet als een PR.


Eind april ben ik weer ziek geworden en hier heb ik tot begin juni last van gehad. Aangezien het baanseizoen hierdoor na de klote was heb ik besloten om voor de marathon te gaan trainen.  Niet om hem zelf uit te lopen maar om hem te lopen als haas zodat ik ik in ieder geval weer een doelstelling voor mezelf had die ik ook kan volbrengen. Tijdens deze periode gingen de trainingen zeer goed en ben ik weer op niveau gekomen. En in de week van de marathon ben ik wederom ziek geworden. Ook hier heb ik dan weer dik 5 weken last van gehad. Waardoor ik mij ook weer niet kon voorbereiden op het cross seizoen. Hierdoor heb ik besloten om eerst op gevoel te gaan trainen en wat lokale wedstrijdjes mee te pakken om het plezier in het lopen te behouden. Langzamerhand merk ik dat er weer een stijgende lijn in zit en kan ik weer langzaam voor uit gang kijken.

Zelf weet ik de mogelijke oorzaak waardoor ik in eens een paar keer ziek ben geworden. Hopelijk kan ik in 2020 langere periode’s fit blijven en ook weer genieten van het verbeteren van mijn persoonlijke records.

proostmeerloop

Verslag Klap tot Klaploop.

Sinds de Groet uit Schoorlrun heb ik niks meer gepost over het hardlopen op mijn website. In de tussentijd heb ik enkele wedstrijden gedaan en eigenlijk geen tijd gehad om een blog erover te schrijven.  Dat ga ik dan nu ook niet meer doen. Wel schrijf ik een verslag over de Klap tot klaploop waar ik aan mee heb gedaan.

Klaptotklap1

In de aanloop na de Klap tot klaploop begonnen de temperaturen al flink op te lopen. In de week hiervoor kon ik dan ook mooi wennen aan deze warmte.  In de week voor de klap tot klaploop heb ik dan ook flink getraind op het heetst van de dag. Ook in omvang heb ik weer wat meer gedaan dan in voorbereiding op bijvoorbeeld de CPC die afgelast is en de Venloop. De vorm richting deze wedstrijd begon steeds beter te worden en ben dan ook met een flinke dosis zelfvertrouwen aan de start verschenen. De start was iets over twee uur in Musselkanaal. Direct bij de start ging er een Keniaan vandoor met Tom Hendrikse in zijn kielzog. Gezien het deelnemersveld wist ik dat de derde plaats voor mij het maximaal haalbare zou kunnen zijn. Hier ben ik dan ook vol voor gegaan. Deze keer ben ik niet als een idioot van start gegaan maar in een tempo wat reëel zou moeten zijn voor mij. 3:12 in de eerste kilometer. Kilometer twee in exact hetzelfde tempo. In een groepje van drie met twee andere lopers voerde ik het tempo aan. Het kwik was al minimaal boven de 24 graden en probeerde dan ook een beetje wind te vangen en zoveel mogelijk in de schaduw te lopen om niet te warm te worden.

Ik ben ervan overtuigt dat ik mijn persoonlijk record binnenkort ga verbeteren.

Na 5 km kwam ik door rond de 16:20 en had door dat de twee volgers het tempo niet meer bij konden benen. Ik sloeg een gat van circa 50 meter op de concurrentie en ging er dan ook een beetje vanuit dat als ik hetzelfde tempo kon blijven lopen dat ik voor de derde plaats zou kunnen gaan. Rond 7 kilometer was daar ineens Paul Geertsma (Clubgenoot van Lionitas) die mij passeerde. Hierop had ik geen antwoord en liep daarna ook mijn slechtste kilometer in de race.  De derde plek was niet meer binnen bereik. Uiteindelijk ben ik vlak voor de finish ook nog gepasseerd door een andere loper maar kwam toch tevreden met een tijd van 32:50 over de finish. Ruim 24 graden en toch nog zo gemakkelijk onder de 33 minuten gelopen. Daar kan ik voor nu tevreden mee zijn. Natuurlijk wil ik veel sneller lopen en onder de 32 minuten komen. Maar ik ben ook reëel dat je niet elke wedstrijd kan pieken. Wel ben ik er meer dan ooit van overtuigt dat ik binnenkort mijn PR ga verbeteren

Falend technisch beleid bij SC Cambuur.

Blog 05 (Henk Jan Dijks)

© Foto: Henk Jan Dijks

Na het 1-3 verlies op FC Dordrecht is de maat vol. Het falend beleid van de technisch directeur Foeke booy kan echt niet meer door de beugel. Het wordt tijd om op te rotten en plaats te maken voor een ander.

Naast het hardlopen heb ik ook nog andere interesses. Zo zit onder andere het geel en blauw bij mij in het bloed. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik ook een fanatieke supporter ben van SC Cambuur Leeuwarden. Nu begin ik mij enorm te ergeren aan het amateuristische houding van de selectie van SC Cambuur en hierbij vind ik ook dat dit volledig te verwijten is aan de technisch directeur van SC Cambuur. Naast het bloggen over hardlopen wil ik ook meer schrijven over andere onderwerpen die mij interesseren. 

Sinds het aanstellen van Foeke Booy per 1 januari 2018 als technisch directeur is er geen fatsoenlijke speler meer aangetrokken door de club. Oké op de keeper na is er geen fatsoenlijke aankoop meer gedaan. Hierin zadelde Booy de trainer op met spelers waar je niet zo heel veel mee kan. Spelers met allemaal stuk voor stuk een mentaliteit van lik mijn vestje. Nu heeft Cambuur sinds 2 november 2018 geen wedstrijd meer op eigen veld gewonnen. Keer op keer laten de spelers ons als supporters in de steek. Wij geven 90 minuten alles op de tribune om de ploeg maximaal te ondersteunen en de selectie laat ons keer op keer zitten. Je kan op dit moment spreken van de slechtste selectie van de eeuw. Als speler van Cambuur zou je je moeten doodschamen om ons elke week weer zo een teleurstelling te bezorgen. De inzet is om te huilen waar de spelers van Cambuur in voorgaande seizoenen vochten om elke centimeter op het veld lopen de spelers er nu als slappe lulletjes rond.

Je kan op dit moment spreken van de slechtste selectie van de eeuw.

Onlangs was het ook nog nodig om op trainingskamp te gaan in Spanje. Dit omdat de sponsoren dit zo graag zou willen. De selectie had beter in eigen land kunnen trainen.  Het geld van de sponsoren had de club beter kunnen investeren in kwaliteit op het veld. De selectie had prima in eigen land kunnen trainen. Bij slechte prestaties hoort wat mij betreft niet zo een verzorgt trainingskamp.

Ik hoop dat Foeke de eer aan zichzelf gaat houden en zo snel mogelijk opstapt. Booy is verantwoordelijk voor het keihard falen van het technisch beleid en zou dat ook niks anders dan het veld moeten ruimen.

Wedstrijd verslag: NK 10km.

Precies een week geleden heb ik mee gedaan aan het NK 10km in Schoorl. Nu heb ik door de drukte van afgelopen week weinig tijd gehad om een verslag van deze wedstrijd te maken.

Douwekleefstraloop4

Vanaf december ben ik al bezig aan mijn trainingen voor de CPC loop in Den Haag. Tijdens deze wedstrijd wil ik mijn persoonlijk record van 70:66 die ik vorig jaar gelopen heb op hetzelfde parcours graag aanvallen. Afgelopen najaar heb ik een hele slechte periode qua hardlopen beleeft. Nu ben ik door een aantal veranderingen weer heel goed op weg naar succes. Zoals ik wel eens vaker zeg: “Succes is een keuze”. Ik heb bewust gekozen om ander werk te gaan doen om zo meer balans te vinden in mijn rol als vader en atleet. Ook maak ik niet meer mijn eigen training schema’s maar heb ik hiervoor begeleiding van Ben Vriends uit Eindhoven. In de voorbereiding op de CPC heb ik al een aantal training-wedstrijdjes gelopen waarbij ik niet echt maximaal ben gegaan in mijn trainingen. Daarom is de Groet uit Schoorlrun ook toegevoegd aan mijn schema. Voor deze wedstrijd heb ik geen enkele specifieke trainingen gedaan. Alles is op de halve marathon gericht.

Zondag ochtend 10 februari de dag van de Groet uit Schoorlrun. De wekker is om 8 uur ’s ochtends gegaan. Kort nadat ik ben opgestaan ga ik altijd op de dag van de wedstrijd even heel rustig loslopen. Deze keer pakte ik 4km op een heel rustig tempo waarbij ik wat oefeningen doe om mezelf wat los te maken. Na 4km doe ik een aantal oefeningen in de beweging waarbij ik een goed gevoel krijg. Na het loslopen pak ik een licht ontbijtje en vertrek ik richting Franeker om mijn vader op te halen die als trouwe supporter altijd mee gaat naar grote wedstrijden. Ik moet zeggen hoe dichter ik bij Schoorl kom hoe meer zenuwen ik krijg. Ondanks dat Schoorl geen piek wedstrijd voor mij is wil ik wel alles eruit halen wat erin zit. Zo een 45 minuten voor de start begin ik met loslopen samen met trainingsmaatje Paul. Hierbij lopen we heel rustig en doen we wat oefeningen en wat versnellingen. 5 minuten voor de start ga ik het startvak in en beginnen de zenuwen flink op te lopen. 14:30 gaat het startschot en weg zijn we. De eerste twee kilometers verlopen wat chaotisch omdat er veel atleten zijn die veel te snel starten. Tussen het twee en drie kilometer punt zit de welbekende heuvel waarbij het tempo flink naar beneden gaat. Vanaf hier verloop de wedstrijd gelijkmatiger. Na 5km kom ik door in 16:16 normaal gesproken een doorkomst waarbij ik niet tevreden zou zijn. Hierna begint het verval in mijn tempo wat te komen. Ik merk dat ik het echte diep gaan niet meer ben gewend en kom in een tempo wat comfortabeler voor mij aanvoelt. Uiteindelijk komt ik in 32:51 over de finish. En na de finish voel ik mij nog super fris. Dit had ik naar aanleiding van het afgelopen najaar helemaal niet verwacht.

Na het uitlopen begin ik me te realiseren hoe goed gevoel ik hier aan heb over gehouden. Zonder specifieke training kom ik 25 seconden van mijn persoonlijke record op de 10. Ik merk weer echte progressie. In de dagen erna merk ik in mijn trainingen dat ik zeer snel ben hersteld van deze wedstrijd en dat ik een niveau weer ben gegroeid. Die echte wedstrijd hardheid heb ik op dit moment nog even niet. Maar daarom doe ik ook nog mee aan het NK cross om nog een keer diep te gaan voor de CPC.

Trainen op de loopband.

blog 03

De afgelopen dagen waren nogal koud en glad. Op dit soort momenten is het voor mij soms wat te glad of te koud om buiten te trainen. Gelukkig kunnen we altijd nog prima trainen. Maar dan train ik wel graag binnen op de loopband.

Maar is een training op de loopband te vergelijken met een training buiten?

Trainen op de loopband is lichter dan een outdoor training. Dit komt omdat geen weerstand hebt van natuurlijke omstandigheden zoals wind. Daarnaast maak je niet een voorwaartse beweging. De band beweegt onder je door waardoor je minder energie verbruikt. Om de weerstand realistischer te maken kun je de loopband op 1% stijging zetten waardoor het vergelijkbaar is met een outdoor training.

Zelf gebruik ik de loopband voornamelijk voor herstelloopjes en duurlopen tot 10km.  Natuurlijk kan je nog veel meer doen met de loopband dan een simpele herstelloopje of duurloopje. Vaak kan je een programma instellen zoals een interval of een heuveltraining waardoor je variatie in je training krijgt. Intervaltrainingen kan je ook prima afwerken op de loopband.


Voordelen loopband.
Stabiele omgeving met een stabiele ondergrond.
Je kant een vast tempo lopen.
Je kan lekker in je korte broek en op lichte schoenen trainen.
Je kan snelle intervallen doen die je niet op de weg/baan kan uitvoeren wegens gladheid.
Je kan TV kijken en/of muziek luisteren tijdens je training.
Je kunt je vocht makkelijker aanvullen doordat je je bidon continue kan pakken.

Zelf gebruik ik de loopband voornamelijk voor herstelloopjes en duurlopen tot 10km. 


Trainingen voor op de loopband.

Korte intervalprogramma

10 minuten inlopen
4×4 minuten snel met 1 minuut rustig dribbelen
10 minuten uitlopen

Interval

10 minuten inlopen
10×2 minuten snel met 30 seconden rustig dribbelen
10 minuten uitlopen

Herstelloopje

35 minuten op een heel comfortabele tempo lopen.


Dit zijn maar drie voorbeelden die je zou kunnen doen op een loopband. Natuurlijk kan je hierin ook de helling hoek aanpassen en je tempo per interval aanpassen. Zo kan je eindeloos variëren op de loopband.