Wanneer loop je een PR?

Elke week zie ik het weer voorbij komen. “Vandaag een dik PR op de 10km gelopen”, “Mijn PR op de halve marathon met meer dan drie minuten aangescherpt”. Maar is je gelopen “PR” ook echt wel een PR? En wanneer loop je een PR?

Blog 3

Is je gelopen PR ook echt wel een PR?

Helaas meestal is je net gelopen persoonlijke record lang geen persoonlijke record. Als je goed op je GPS horloge kijkt kan je dit meestal zelf ook al bedenken. Je klokt minder meters dan dat de afstand hoort te zijn. Dit komt vaak omdat een parcours niet gecertificeerd is en omdat parcoursen vaak gemeten zijn via afstandmeten. Bij afstandmeten kan je er nooit van uit gaan dat het parcours klopt. Dit onder andere omdat je bij het opmeten vaak het midden van de bocht pakt en niet de ideale looplijn. Omdat deze bocht daardoor een grotere radius heeft wordt de bocht automatisch langer dan de ideale afstand. Dit kan al een paar meter per bocht zijn. Hierdoor kan je aan het eind van een 10km al snel 100 meter afsnijden. Daarnaast worden parcoursen vaak onjuist uitgezet.

Voorbeeld: Een 10km wordt als een 9,7km uitgezet. Dit scheelt al 300 meter met de werkelijkheid. Een snelle loper loopt hierdoor al snel 1 minuut sneller dan normaal. Als je wat minder snel gaat dan kan je hier nog meer tijdvoordeel van hebben.

Kan je dit dan alsnog als een persoonlijke record rekenen?

Als jij als hardloper jezelf voor de gek wil houden kan je dit natuurlijk doen. Maar als je dan op een kloppend parcours een echt PR loopt ben je wellicht teleurgesteld…

In 2019 heb ik zelf op lokale wedstrijden sneller dan mijn officiële persoonlijke records gelopen. Toch reken ik dit zelf niet als een persoonlijk record.

Wanneer loop je wel een persoonlijke record?

Hiervoor moet een organisatie een certificaat aanvragen bij de atletiek unie. Voor een vergoeding komt de atletiek unie dan het parcours opmeten.

Voor het opmeten van het parcours heb je binnen de nabijheid van start/finish van 2 kilometer een ijkbasis nodig. Deze wordt bij voorkeur door een landmeetkundige afdeling zoals het kadaster uitgezet. Ook voor het geval van een record erkenning dient de start/finish niet op hetzelfde punt te liggen. En het verval (hoogte verschil) mag niet meer dan 1m per km bedragen en n de afstand in rechte lijn tussen start en finish mag niet meer dan 50% van de te lopen afstand bedragen.

Een parcours certificaat blijft 5 jaar geldig. En als er een nationaal record wordt gelopen door een senior dient er een parcoursmeter tijdens de wedstrijd aanwezig te zijn om het parcours te kunnen valideren. Ook worden er 5 kilometer punten uitgezet zodat het mogelijke is om in de wedstrijd records op andere afstanden te lopen. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een halve marathon je PR op de 5/10/15/20 en 21,1km verbeteren!

Kan hierdoor een parcours niet tekort zijn?

Nee een parcours kan in principe op menselijke fouten na nooit tekort zijn. Wel mag een parcours langer zijn. Dit is maximaal 1 promille. Een 5km kan 5 meter langer zijn, een 10km kan 10 meter langer zijn enz. enz.

Wil je meer weten over een gecertificeerd parcours dan kan je op deze link klikken en dan zie je alles wat je hierover wil weten.

Welke parcoursen in Friesland voldoen aan een certificaat?

In Friesland voldoen slecht 2 parcoursen een een certificaat.
Dit betreft:

Sneek-Bolsward-Sneek 20km

Ronde van Oranjewoud 10km, 16,1km en 25km

Veneboerloop Drachten 10km.

Alle andere wedstrijden in Friesland voldoen niet een een certificaat dus hier zou je in principe dan ook nooit een PR op kunnen lopen. Wil je weten welke parcoursen in Nederland wel allemaal voldoen? Klik dan hier.


Hopelijk heb ik jou als lezer hiermee kunnen informeren over het lopen van persoonlijke records. Doe je voordeel met deze informatie en loop een echte persoonlijk record op een gecertificeerd parcours. Hier doe je jezelf veel plezier mee en haal je meer voldoening uit het hardlopen zonder jezelf voor de gek te houden. Het zou mooi zijn dat meer wedstrijden kiezen voor een gecertificeerd parcours zodat deelnemers ook een echte persoonlijke record kan lopen! Ik gun het iedere atleet om een echt persoonlijke record te lopen zoals ik zelf ook graag mijn persoonlijke records verbeter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s