Wedstrijd verslag: NK 10km.

Precies een week geleden heb ik mee gedaan aan het NK 10km in Schoorl. Nu heb ik door de drukte van afgelopen week weinig tijd gehad om een verslag van deze wedstrijd te maken.

Douwekleefstraloop4

Vanaf december ben ik al bezig aan mijn trainingen voor de CPC loop in Den Haag. Tijdens deze wedstrijd wil ik mijn persoonlijk record van 70:66 die ik vorig jaar gelopen heb op hetzelfde parcours graag aanvallen. Afgelopen najaar heb ik een hele slechte periode qua hardlopen beleeft. Nu ben ik door een aantal veranderingen weer heel goed op weg naar succes. Zoals ik wel eens vaker zeg: “Succes is een keuze”. Ik heb bewust gekozen om ander werk te gaan doen om zo meer balans te vinden in mijn rol als vader en atleet. Ook maak ik niet meer mijn eigen training schema’s maar heb ik hiervoor begeleiding van Ben Vriends uit Eindhoven. In de voorbereiding op de CPC heb ik al een aantal training-wedstrijdjes gelopen waarbij ik niet echt maximaal ben gegaan in mijn trainingen. Daarom is de Groet uit Schoorlrun ook toegevoegd aan mijn schema. Voor deze wedstrijd heb ik geen enkele specifieke trainingen gedaan. Alles is op de halve marathon gericht.

Zondag ochtend 10 februari de dag van de Groet uit Schoorlrun. De wekker is om 8 uur ’s ochtends gegaan. Kort nadat ik ben opgestaan ga ik altijd op de dag van de wedstrijd even heel rustig loslopen. Deze keer pakte ik 4km op een heel rustig tempo waarbij ik wat oefeningen doe om mezelf wat los te maken. Na 4km doe ik een aantal oefeningen in de beweging waarbij ik een goed gevoel krijg. Na het loslopen pak ik een licht ontbijtje en vertrek ik richting Franeker om mijn vader op te halen die als trouwe supporter altijd mee gaat naar grote wedstrijden. Ik moet zeggen hoe dichter ik bij Schoorl kom hoe meer zenuwen ik krijg. Ondanks dat Schoorl geen piek wedstrijd voor mij is wil ik wel alles eruit halen wat erin zit. Zo een 45 minuten voor de start begin ik met loslopen samen met trainingsmaatje Paul. Hierbij lopen we heel rustig en doen we wat oefeningen en wat versnellingen. 5 minuten voor de start ga ik het startvak in en beginnen de zenuwen flink op te lopen. 14:30 gaat het startschot en weg zijn we. De eerste twee kilometers verlopen wat chaotisch omdat er veel atleten zijn die veel te snel starten. Tussen het twee en drie kilometer punt zit de welbekende heuvel waarbij het tempo flink naar beneden gaat. Vanaf hier verloop de wedstrijd gelijkmatiger. Na 5km kom ik door in 16:16 normaal gesproken een doorkomst waarbij ik niet tevreden zou zijn. Hierna begint het verval in mijn tempo wat te komen. Ik merk dat ik het echte diep gaan niet meer ben gewend en kom in een tempo wat comfortabeler voor mij aanvoelt. Uiteindelijk komt ik in 32:51 over de finish. En na de finish voel ik mij nog super fris. Dit had ik naar aanleiding van het afgelopen najaar helemaal niet verwacht.

Na het uitlopen begin ik me te realiseren hoe goed gevoel ik hier aan heb over gehouden. Zonder specifieke training kom ik 25 seconden van mijn persoonlijke record op de 10. Ik merk weer echte progressie. In de dagen erna merk ik in mijn trainingen dat ik zeer snel ben hersteld van deze wedstrijd en dat ik een niveau weer ben gegroeid. Die echte wedstrijd hardheid heb ik op dit moment nog even niet. Maar daarom doe ik ook nog mee aan het NK cross om nog een keer diep te gaan voor de CPC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s