Slechte gewoontes na het hardlopen.

Voor heel veel mensen is hardlopen een hele goede gewoonte en een prima manier om aan je conditie te werken. Echter zijn er slechte gewoontes die je beter niet kan doen na het hardlopen. Zo vaak zie ik na wedstrijden/trainingen dat mensen met dezelfde kleding zo de auto instappen en naar huis rijden. Heerlijk voor je interieur… Maar het is vooral slecht voor jezelf.

blog 02

Trek die hardloop kleren uit na het hardlopen.
Je hebt na een wedstrijd of training flink lopen zweten. Hierdoor kan je heel snel afkoelen en ook kunnen zich in de warme en vochtige kleding bacteriën gaan ontwikkelen.  Zelf als het zomer is wissel ik direct na een wedstrijd van kleding. Meestal doe ik na een wedstrijd of training voor het uitlopen een schone shirt en een trainingsjasje aan. Hierdoor koel ik minder snel af en blijf je ook wat frisser. Doordat je wat droge kleding aantrekt kan je je herstel ook flink bevorderen. Je spieren blijven een stuk soepeler omdat ze niet te snel afkoelen. Ook de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen blijven zo op pijl en bovendien worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Vaak wissel ik ook nog voor het inlopen en uitlopen van schoeisel zodat ik tijdens een wedstrijd altijd frisse schoenen heb. Daarnaast zijn de schoenen voor de warming up/cooling down een stuk steviger zodat mijn voeten beter ondersteund worden.

Denk aan je brandstof toevoer!
Eet en drink binnen 20 minuten na afloop van je wedstrijd of training. Bij voorkeur een isotone sportdrank maar chocomelk of een blikje cola (150ml) kan ook prima.
Na een zware wedstrijd drink ik zelf meestal een blikje coca cola (150ML) na afloop. Dit om snel weer wat energie binnen te krijgen. Vaak drink ik na 30 minuten een drankje met extra proteïne of eet ik een bakje kwark met proteïne. Vaak gaat er ook nog een banaantje erbij naar binnen om de aanvoer van koolhydraten op peil te houden. Daarnaast is voldoende water drinken ook nodig. Zo kan je je verloren vocht weer snel in balans krijgen.

Neem voldoende hersteltijd.
Soms voel je je na een wedstrijd of zware training nog zo goed dat je de volgende dag wel weer hetzelfde kan doen. Of je voelt je na een wedstrijd of zware training zo slecht dat je wat wil gaan compenseren.

DOE DIT VOORAL NIET..
Onderschat het effect van een dergelijke inspanning op je lichaam niet. Voor elke twee kilometer op wedstrijd tempo heb je normaal gesproken 1 dag herstel nodig. Dit houd in dat je na een 10km wedstrijd circa 5 dagen herstel nodig hebt om op hetzelfde niveau te komen. Natuurlijk kan je in de tussentijd wel hardlopen maar zeker niet op wedstrijd tempo. Ook heeft slaap, voeding en stress hier een enorm invloed op. Zelf neem ik na een piek wedstrijd meestal één week rust waarin ik eigenlijk alleen maar rustige duurlopen doe. En plan ik meestal een massage in om het herstel te bevorderen.

Na een wedstrijd of training doe je helemaal niks meer.
Je hebt net je PR verpulvert en na het douchen plof je heerlijk neer op je bank om daarna lekker naar een voetbal wedstrijdje te kijken. Heerlijk natuurlijk maar dit bevorderd je herstel niet. Na een wedstrijd of training is het verstandig om een goede cooling down te doen. Zelf hou ik 20 minuten aan wat soms iets meer en soms iets minder is. Na het douchen wil ik mijn bloedstroom nog goed opgang houden. Daarom doe ik vaak nog wat lichte activiteiten na het hardlopen. Vaak doe ik nog even een wandeling en doe ik af en toe wat rek en strek oefeningen tussendoor. Ook zouden lichte activiteiten zoals fietsen huishoudelijke klusjes prima kunnen. Doe vooral niet te zware activiteiten na een wedstrijd of een zware training. Hierdoor doe je je lichaam alleen maar meer schade aan. Met meer hersteltijd als gevolg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s