Op naar 2018

Het jaar zit er alweer bijna op en nu heb ik in 2018 in verhouding met 2017 een jaar gehad waarin de sprongen minder groot waren. Toch niet ik niet helemaal spreken van een jaar wat behoorlijk tegenviel.  Ondanks het gedonder met een kledingmerk in het begin van het jaar en te weinig rust heb ik toch 9 keer een nieuwe persoonlijk record kunnen lopen.

NN Zevenheuvelenloop 2017 | 📸 Andy AstfalckWaar ik vorig jaar met een blessure nog gemiddeld 91 kilometer per week liep ben ik dit jaar fors minder gaan lopen en kwam ik op een kleine 81 kilometer per week uit. Toch merkte ik dat ik na het NK 10.000M wat vermoeid was. Tot op een zekere hoogte heb ik af en toe ook extra rust genomen maar ik heb ook zeker een stuk harder getraind. Achteraf heeft dit mijn tweede seizoen helft tot een minder groot succes gemaakt. Tijdens de 7 heuvelenloop wouw ik echt even lekker knallen maar ik was niet fit genoeg.

Na de 7 heuvelenloop heb ik de rust die ik nodig had wel genomen en ben vanaf vorige week weer begonnen met te trainen op een schema. Ik heb nu zelf een schema gemaakt richting twee halve marathons in maart. Ik de periode van de eerste 4 weken pak ik dan ook elke week een cross als wedstrijd. Deze crossen gebruik ik als een training om zowel wel het aerobe als het anaerobe vermogen te verbeteren en ook voor de kracht en coördinatie. Tussendoor licht de focus voornamelijk op de wat rustigere lange duurlopen. De intervallen in deze periode gaan ook zeker een stuk langzamer dan richting een wedstrijd. 20 tot 30 seconden per 1000 meter langzamer heb ik geen moeite mee.

Nu 2018 er aan komt heb ik natuurlijk ook al een aantal plannen gemaakt voor het aankomende jaar. Hier zal ik mijn periodisering dan ook op aanpassen.  In maart staan er twee wedstrijden op het programma. Richting het NK atletiek zal mijn focus weer op de baan liggen en zal ik van te voren ook 3 weken op trainingsstage gaan.  Waarvan 12 dagen naar Portugal en de overige dagen nog nader te bepalen zijn. Dit jaar zal het baanseizoen korter voor mij zijn dan vorig jaar. Ik ben er nog niet over uit wat er na het baanseizoen gaat gebeuren.

Gisteren (24-12) heb ik nog meegedaan aan een cross in Appelscha. Ik ben hier gekomen om mijn titel te verdedigen op dit prachtige parcours. Gelukkig was er dit jaar veel meer tegenstand en was het een kansrijke wedstrijd over 5 ronden. Na een halve ronde pakte Ben Stellingwerf de kop en ging er vandoor. Ik paste bewust om zo op zo een 25 meter afstand te kunnen volgen. Door het mulle zand verlies ik helaas wat meters op de koploper en moet ik op de heuvels was gas bijzetten om bij te kunnen blijven. Na anderhalve ronde ging ik in de aanval en liet ik het groepje waarin ik liep achter mij zodat de afstand met de koploper gelijk bleef. Tussen ronde vier en vijf heb ik nog geprobeerd om richting de kop positie te lopen. Helaas zat dit er niet meer in.  Wel heb ik zo mijn tweede plaats veilig kunnen stellen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s