Van 1:20:02 naar 1:11:30

Terwijl ik mijn eerste blog schrijf voor mijn site moest ik denken aan wat ik amper anderhalf jaar geleden nog liep. Tijdens de Egmond halve marathon in 2015 had ik mijn persoonlijke record verbeterd naar 1:20:02. In anderhalf jaar heb ik mijzelf met meer dan 8,5 minuut verbeterd op één afstand. Hier mag ik dan ook zeer tevreden mee zijn.

Om terug te komen op de Eindhoven marathon. De afgelopen weken heb ik specifiek getraind om in deze wedstrijd mijn persoonlijke record aan te vallen. Mijn “PR” stond op 1:14:14. Alleen heb de laatste weken wat teveel wedstrijden gelopen waardoor ik me de laatste twee weken wat minder voelde als ervoor. Vooral tegenvallende resultaten tijdens de Dam tot Damloop (56:04) en de Singelloop van Utrecht (33:00) hielpen niet echt mee aan mijn zelf vertrouwen. 42039596e98aecf448c9d2e173990338De dag voor de halve marathon voelde ik me al zo ontspannen dat ik zeker wist dat er een persoonlijk record in zou zitten. Ik had voldoende rust gehad en ook meer slaap dan normaal. Mijn plan was om rustig te gaan starten en dan hopen dat ik een zo vlak mogelijke race zou kunnen lopen. Tijdens de laatste wedstrijden had ik vaak net wat tekort op het laatste stuk. Bij de start ging iedereen er als een gek vandoor ik liep al snel rond de 30ste/40ste plek. De eerste kilometers kwamen dan ook uit tussen de 3:25 en 3:27.
Maar na nog geen twee kilometer begon de inhaalrace en pikte we de eerste lopers alweer op. Rond het vier kilometer punt ben ik dan ook iets gaan versnellen om richting een iets snellere groepje te gaan lopen. Al snel had ik een stuk of 20 andere lopers ingehaald en kwam ik de eerste 10 kilometer door rond de 34 minuten. Ik dacht bij mijzelf nu komt er straks ook een moment waarin het iets minder zal gaan. En ja hoor bij 11 kilometer kreeg ik het wel wat moeilijker. Ik versnelde ook in een keer naar een kilometer onder de 3:15. De volgende kilometers werden weer gelopen in een normaal tempo. Bij het 14 kilometer punt realiseer ik mij dat ik sowieso een persoonlijk record ga lopen. 1:13:00 met nog wat verval moet er minimaal in zitten. Bij het 17 kilometer punt heb ik door dat dit minimaal een 1:12 laag gaat worden. De laatste kilometers heb ik dan ook besloten om te gaan genieten van dit moment en het publiek. Vanaf het Strijp-S terrein tot aan Stratumseind stond het vol met publiek om mij aan te moedigen. Twee honderd meter voor de finish zie ik dan op de tijdweergave een 1:10:59 wegtikken naar 1:11:00 ik heb gelijk door dat ik een 1:11 kan lopen dus ik zet toch nog even aan en kom in 1:11:30 over de finish. Een zesde plek overall en een super dik persoonlijk record het kon niet op. Weken van training en focus op dit ene doel laat mij zelfs weer verbazen! Niets blijkt te gek te zijn en nu naar een paar dagen totale rust en ontspanning kijk ik stiekem alweer naar het volgende doel. Zou het een 1:08 of een 1:09 worden? één ding is zeker ik ga er alles voor doen om het maximale eruit te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s